Hoi ik ben Sandra, moeder van twee prachtige dochters, HypnoBirthing docent en Natuurlijk Kraamverzorgster

 Januari 2016, na vele jaren heb ik eindelijk een positieve zwangerschapstest in mijn handen. Zo onwerkelijk maar ongelooflijk blij ben ik. De eerste maanden zijn superspannend maar na mate mijn zwangerschap vordert krijg ik meer vertrouwen in mijn lichaam en in mijn ongeboren kindje. 

Als kraamverzorgster heb ik al vele bevallingen mogen zien, zowel pittige als hele soepele. Helaas is het vaak zo dat zodra je zwanger bent je om je heen alleen maar moeizame verhalen hoort. Het ene verhaal is nog heftiger dan de ander. Je hoort dan vaak: “ ik ben blij dat ik niet meer hoef, maar je krijgt er iets moois voor terug.”

Hoe kan het dan dat sommige vrouwen toch een kalme ontspannen bevalling mogen meemaken?

Zijn zij gewoon goed in bevallen, of is dat te leren? Zo halverwege de zwangerschap ga ik me nog meer verdiepen in die soepele bevallingen en zo kwam ik terecht bij HypnoBirthing. Bij de cursus hoort ook het boek van Marie Mongan. 

Daarin lees ik hoe zij beschrijft dat vrouwen eeuwen geleden wel altijd soepel  bevielen. Dat het niet persé pijn hoeft te doen. Dat vrouwen tegenwoordig aangeleerd bevallen in plaats van hun natuurlijke drang te volgen. Er is veel onderzoek geweest en niks wijst erop dat de baring in de oudheid een lijdensweg was voor vrouwen. In tegendeel; mensen vereerden vrouwen omdat zij kinderen konden voortbrengen en er werd gedacht dat zij dichter in contact stonden met Moeder Aarde en Moeder Natuur en Moeder God.

Tijdens de baring zorgden andere vrouwen voor voeding  en genezing met  kruidenmengsels. De mannen verzamelden voeding en materialen voor hun onderkomen. Ieder had een gelijkwaardige rol. Dit ging honderden jaren zo door. Tot aan het eind van de 12e eeuw een nieuwe politieke stroming door Europa trok. Deze werd sterk beïnvloed door de kerkelijke hiërarchie van Rome en een minachting voor alles wat met natuur te maken had. Omdat vrouwen het levende symbool waren van de verbinding tot moeder “Gods” werden zij onderdrukt. En alleen God mocht bepalen of iemand genas en zo werden  vroedvrouwen, heksen en doula’s op de brandstapel gegooid als ze probeerden te helpen.

Dit is tot de 16e eeuw zo gebleven, vrouwen waren niks waard. Totdat koningin Victoria van Engeland in 1853 eist dat ze anesthesie aangeboden krijgt. Dit wordt een vast onderdeel van de bevalling, waardoor vrouwen standaard in het ziekenhuis gingen bevallen. Halverwege de 20e eeuw worden bevallingen door artsen al zo problematisch gezien dat ze standaard medisch ingrijpen. Daarbij zijn de kraamafdelingen vies en staan onderaan het prioriteitenlijstje. Dit zorgde er voor dat veel vrouwen overleden in het kraambed. Niet door de bevalling maar door kraamvrouwenkoorts.

Die angst over de hygiëne is nu natuurlijk helemaal niet meer van toepassing, maar de angst zit er nog behoorlijk ingebakken. De baring, ooit zo’n mooie viering van het leven is verandert in een zorgelijke en angstige ervaring. 

Margriet-Fotografie-34.jpeg

Als je iets kunt aanleren, kun je het dan ook weer afleren?

Dit hoofdstuk maakte een soort strijd in mij wakker, ik vond het zo oneerlijk en dacht bij mezelf; wat nou als ik “ wel kan bevallen zoals die oervrouwen?”  Wat heb ik te verliezen? Ik volgde de cursus Hypnobirthing. Het was echt hard werken, je moet veel oefenen met je partner, maar het voelde goed om de cursus te doen. En uiteindelijk was ik er helemaal klaar voor. Kom maar op met die mooie thuis badbevalling.

 Toen bleek mijn dochter in stuit te liggen en moest ik me gaan voorbereiden op het ziekenhuis. Ik herinner me een van de zinnen wat de docent zei: ”HypnoBirthing is ook, dat het gaat zoals het gaat.” Dus ging ik mij helemaal voorbereiden op een ziekenhuisbevalling. Ook weer vol vertrouwen dat ik zo ook vaginaal kon bevallen, want een keizersnede wilde ik absoluut niet. Negatieve verhalen werden vriendelijk buitengehouden en zo trok ik me weer terug in mijn bubbel vol mooie kalme bevallingen.

 6 september 2016 is het zover, ik beval van mijn oudste dochter en wat was het mooi en gaaf om te doen. Ik heb helemaal geen pijn gevoeld, wel een drukkend gevoel en even een “beroerd” gevoel op het eind, maar dan ben je er ook bijna wist ik uit ervaring. Het viel het personeel van het ziekenhuis ook op, sommige werkten er al 30 jaar en hadden nog nooit zoiets meegemaakt met een stuitbevalling. Wat voelde ik mij een powervrouw!!

2,5 jaar later mag ik nog een keer zwanger worden en dit kindje ligt wel “gewoon” naar beneden.

Opnieuw ga ik mijn HypnoBirthing cursus ophalen en visualiseren over mijn thuis badbevalling. Zou ik het nog zo eens kunnen ervaren dat de geboorte  als een mooie feestdag voelt? En nog eens pijnvrij kunnen bevallen? Jahoor op 27 februari 2019 wordt mijn 2e dochter geboren, heel zen in bad in mijn eigen woonkamer. Wow wat is dit gaaf en intens. De verloskundige was er wel bij, maar ik deed het vooral samen met mijn vriend.  Weer voelde ik mij een soort  supervrouw!

Nou geef ik in deze cursus niet de garantie dat je pijnloos zult bevallen. Maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen die de regie over hun bevalling houden, goed terugkijken op hun bevalling. Hoe je de regie op je bevalling houdt ga ik jullie wel leren. Door uit te leggen welke keuzes je allemaal hebt. Daarbij leer je ontzettend veel over hoe je lichaam werkt en hoe je angst kunt leren omzetten in vertrouwen. Zodat jullie samen een mooie bevalling tegemoet gaan, die je kunt laten gebeuren door ontspanning.

Na mijn tweede bevalling weet ik het zeker, dit is geen toeval en heel goed te leren. Dit zou iedereen moeten weten. Daarom ben ik de opleiding tot HypnoBirthing docent gaan doen. Ik wil zoveel mogelijk ouders helpen om ontspannen hun bevalling tegemoet te gaan en de kindjes een rustige start geven, een zacht begin.

Als ik het kan, dan kunnen jullie het ook. Wat heb je te verliezen?

Wat je over mij moet weten:

  • Ik hou ervan om out of the box te denken en niet zomaar klakkeloos dingen op te volgen, ik doe graag mijn eigen onderzoek.

  • Ik hou niet van mensen die standaard met de kudde meelopen en niet meer zelf denken.

  • Ik hou van positiviteit om mij heen, met negativiteit kan ik niet zoveel. Het leven is niet maakbaar, maar hoe je ermee omgaat dat bepaalt hoe je in het leven staat.

Mensen die mij echt kennen weten dat…

  • Ik heel slecht ben in kaartlezen, ik verdwaal nog weleens in mijn eigen woonplaats.
    Ik ben ook zoooo dankbaar voor de uitvinding van de tomtom.

  • Ik alleen recepten kan koken, zodra ik ga freestylen a la Jamy Olliver, dan wordt het niet wat.

  • Ik soms praat voordat ik denk, wat vaak tot hilarische uitspraken leidt.
    (Alleen prive hoor, mijn lessen en voorlichting gaan wel gewoon goed.)

foto+babykamer+Kapinga.jpg

Wil jij ook een mooie bevalling waar je met trots op terug kunt kijken? Vul dan het formulier hieronder in! Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op voor een gratis intake gesprek.